Somogyi értékeket képviselnek az agyagportrék

Kategória: Hírek
Somogyi értékeket képviselnek az agyagportrék
2017.01.12, Csütörtök
Kertész Sándort, Csukás Istvánt és Faludy Györgyöt is megörökítette agyag portréin Gőbölös Attila. A keramikus ezúttal a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában mutatja be alkotásait a Megyehét keretén belül. A tárlat megnyitóján Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: a kaposszerdahelyi művész alkotásaival a somogyi értékeket gyarapítja.
 

Gőbölös Attila, keramikus mutatja a portrét:
Kertész Sándort én mindig tiszteltem. Kedveltem az alkotásait, nagyon kedves barátomnak is tekinthetem, és ezt a portrét ajándékba készítettem és tiszteletem jeléül.

Egy-egy személyhez való kötődés az, ami a leginkább megihleti Gőbölös Attila keramikust. A kaposszerdahelyi művész „A kezdetektől a mai magyar parnasszusig" című kiállításán is elsősorban olyan alkotásokat mutat be, amelyek a szívéhez közel álló költőket, írókat és történészeket ábrázolnak. Mint mondja: a portrék és a karikatúrák agyagból való elkészítése számára egyenlő a kikapcsolódással.

Gőbölös Attila, keramikus:
Nagyon régen, még fiatal koromban is rajzban sokat készítettem, ezért nem áll tőlem messze ez a műfaj. És tényleg én láttam benne fantáziát, meg érdekes, nagyon jó szórakozás, nem is tekinthető igazából munkának. Így született a mai magyar parnasszus.

Az érdeklődők azonban nem csupán a karikatúra és a portré világába tekinthetnek be a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában nyílt tárlaton.

Gőbölös Attila, keramikus:
Ősi kultúrák, minden érdekel, tehát én nem tudtam igazából egy műfajnál leragadni és ugyanúgy a magyarság, honfoglalás kora, a hitvilága is nagyon érdekel. Tehát ezt is próbáltam megjeleníteni, sajátos elképzelésem alapján. Több, a magyar történelem alakjait ábrázoló szobrom is van.

Éppen ez a magyarságtudat és a megye kulturális örökségének az öregbítése az, amiért Gőbölös Attilát idén a Somogy Polgáraiért Díjjal is kitüntették - fogalmazott Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a tárlat megnyitóján.

Huszti Gábor, alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
Gőbölös Attila én azt gondolom, hogy mindenképpen megfelel ennek a szempontnak, hiszen tudjuk, hogy a műveiben a magyarságot kereste, a somogyi embereket, a somogyi emberek munkáját, identitását mutatta be leginkább a műveiben.

A Megyehét keretében nyílt kiállítást bárki megtekintheti a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában február 9-ig.

(Somogy TV, Híradó)