Rónai Attila

Rónai Attila

Ötvösmester

+36 (82) 526 022

ronaiotvosuzlet@t-online.hu

Kaposvár, Honvéd utca 21.

www.ronaiotvosuzlet.hu

Tevékenységi körök: ékszerjavítás, készítés, ékszer restaurálás, másolatok készítése.

Rónai Attila órásként végzett, majd 1966-tól Christ Lászlótól tanulgatta a vésnöki tudományt. 

Mestere nem szórta bő kézzel a dicséretet, így érlelte az ötvösművességhez elengedhetetlen tökéletességre törekvést. Az igényesség, a szorgalom, az akarás és hivatás szeretete mellett a kitartást említi a szakma lényegi kellékeként.

- Addig nem nyugszom, amíg egy szép darabot meg nem tudok csinálni - mutatja a falon található fotókat. - Egy art deco gyűrűt negyedszerre sikerült úgy elkészítenem, ahogy szerettem volna, annyi volt benne a buktató és szakmai trükk. Veszteni tudni és újrakezdeni: ez az ötvösmunkák sikerének a lényege - tudom meg Rónai Attilától.

Az említett századelős stílus és elődje, a századfordulós szecesszió a mester kedvenc művészeti korszaka. Mint mondja, akkoriban nagy értéke volt a mívességnek, a gyönyörködtető részletgazdagságnak, ami igazi kihívás egy ötvösnek.

Rónai Attila keze közül alig került ki a nemzeti jelkép, tele tervekkel készül a továbbiakra. A távlati célok között egy harmadik Szent Koronára. Mint mondja, ennyi gyakorlattal már lehet: még tökéletesebbre, még valóságosabbra.

1949-ben született Nagyatádon.
1966-ban órásmesterként végzett.
1979-ben ötvösmestervizsgát tett, 1980-ban drágakő-ismeretből kapott oklevelet.
Édesapja neves bőrdíszműves volt, az ötvösmesterséget Tímea lánya is kitanulta.

A világon egyedülálló nagyszentmiklósi leletek egyikét, egy több mint ezer éves ivókehely másolatát készíti Rónai Attila. 
A kaposszerdahelyi ötvösmester 200 gramm ezüstből formázza a bikafejű edényt, amelyből vezéreink ihattak. A felbecsülhetetlen eszmei értékű tárgyon kívül román kori kelyheket is készít, amelyeket drágakövekkel díszít.

A Szent korona másolata után már elkészült a jogar és az országalma is Rónai Attila műhelyében. Most újabb nagy munkába vágta a fejszéjét. A Nagyszentmiklósi kincsek egyikét, egy bikafejes ivóedény másolatát készíti. 
Ebből ihattak az avar, de akár a honfoglaló magyar vezérek is. Az ivócsanak 20 karátos aranyból van. Értéke felbecsülhetetlen. Jelenleg nincs is ilyen Magyarországon. A kincseket ugyanis a bécsi szépművészeti múzeumban őrzik.

Régen úgy csinálták, hogy fogták a kis kalapácsot és a cizelláló szerszámot, és egy-egy ütéssel, egy-egy pontot készítettek, mára ez az eljárás megszűnt. Az aprólékos mintákat, mértani pontossággal készíti. Ehhez sajátos szerszámokra van szüksége. Ezeket is ő találta ki. A bikafejű kehely egyedülálló másolata várhatóan egy hónap múlva készül el.
Az ötvösmester ezzel egy időben különleges, román kori ivókelyheket is készít. A magyar királyok kupicáit piros gránáttal, smaragddal, rubinttal díszíti. A mester évtizedes tudását használja fel a másolatok készítésekor. 
Azt mondja: már nincs számára lehetetlen. Ez inspirálja.
Amit akarok, vagy elképzelek, annak akadálytalanul a végére tudok járni. Ez egy rendkívül jó dolog, mert az ember szabadon szárnyalhat, mint a madár. Bármit elkészíthetek - mondta Rónai Attila ötvösmester. 
És, hogy ezt az érzést mások is megismerjék, egy szakkönyvet ír az ötvösmesterségről.
A nagyszentmiklósi kincs tökéletes másolatát készítette el a kaposvári ötvösmester, Rónai Attila. Ez a világon az egyetlen. Az ötvösmester még a hibákat is leutánozta. Két hónapig dolgozott rajta. Megmutatta stábunknak az aprólékos munkát.

Rónai Attila román kori röviditalos kelyheket készít. Hasonlóak, de mindegyik más stílusú. A díszítményt ilyen apró ezüstszalagból készíti.

Rendkívül aprólékos munkát igényel. Egy darab egy hétig készült. Most a köveket csiszolja. Mindegyikbe más drágakő kerül. 
Az ötvösmester azt mondja: ez egy ezeréves technika új köntösben. Géza fejedelem vagy István király is ilyenekből ihatott. Az ékszerész életcélja a szakma megújítása, de nehezen talál utánpótlást.