Roma kultúra napja

Kategória: Hírek

Fergetegesre sikerült a kaposszerdahelyi Roma nap. Finomra sikeredett a csülkös húsos pörkölt, sütöttek mellé punyát is. Sokan kíváncsiak voltak és mindenki jól érezte magát, vidám hangulatban telt a nap. A napot a Kaposszerdahely Községi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezte, a Kaposszerdahely Községi Önkormányzat támogatásával. 

Kisült a punya , és a finom pogácsa is . Aki ügyesen táncolt és szép volt az díjat kapott .A gyerekek rajzoltak és ugráltak , énekeltek és táncoltak:) Az ovisok kis műsorral kedveskedtek a programon résztvevőknek . Vidáman telt a nap.

A napot a Kaposszerdahely Község Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezte.
A Kaposszerdahely Községi Önkormányzat támogatásával! 

Résztvevő: kb. 100 fő
Menü: csülkös pörkölt gazdagon tarhonyával, sütöttek pogit és punyát 

Programok: játszóház, kosárfonás, ugrálóvár, szépségverseny , táncverseny , rajzverseny , este 6 órától disco éjfélig

A Nemzetközi Roma Nap (április 8) a roma kultúra ünnepe, mely felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére is.
Az ünnepet hivatalosan 1990-ben, a lengyelországi Serockban, a Nemzetközi Roma Unió (IRU) 4. Roma Világkongresszusán alapították a roma képviselők első nagy nemzetközi találkozójának emlékére, mely 1971 április 7-e és április 12-e közt zajlott Chelsfieldben, az Egyesült Királyság fővárosa, London közelében.
Nemzetközi figyelem[szerkesztés]
A lengyel nemzetiségű II. János Pál pápa felhívta a figyelmet a romák tiszteletére.
2003-ban a dalai láma gyertyát gyújtott az ünnepen
2006-ban Maud de Boer-Buquicchio, az Európa Tanács főtitkárhelyettese hívta fel a figyelmet a romák szociális esélyegyenlőségének szükségére.[1]
2009-ben Hillary Rodham Clinton beszélt az USA hozzájárulásához az európai romák emberi jogainak védelmében.[2]
Magyarországon[szerkesztés]
Bujdosó János megnyitja az irodalmi estet a G3 Center/Gödör Klubban
Az Ex Symposion Cigányút lapszámának bemutatója
Magyarországon 2012 után, többek között a Clinton beszéd hatására fokozatosan mind nagyobb figyelem került a Nemzetközi Roma Napra.
2015-ben Budapesten utcai plakátkampány is támogatta az ünnepnapot, melyen több rendezvény is volt. A BJC-ben adták át például a hétköznapi roma hősöknek adott Aranypánt díjat, melyen az USA nagykövete is jelen volt. Gitárzenés irodalmi esttel várta vendégeit a G3 Rendezvényközpont/Gödör Klub, a nap végén pedig többek között az Aurórában voltak koncertek.