Mányó bácsi erdei világa

Kategória: Hírek

 

Különleges mesés erdei világ tárul a kaposszerdahelyi Biztos Kezdet Gyermekház kicsijei elé. Egy helyi amatőr festő, aki közmunkásként dolgozik, szabadidejében kidíszíti a fehér falakat.

 

– Tetszik Álmoska? – kérdezte alkotás közben az egyik csodálkozóan néző kisbabát Horváth Roland. A kaposszerdahelyi férfi a Biztos Kezdet Gyermekház falait pingálja.– Már gyerekkoromban érdeklődtem a festészet iránt, képzőművészetibe készültem, de aztán máshogy alakult – tette hozzá Horváth Roland, akit mindenki csak Mányó bácsiként ismer. – A falakon az erdők mesés világa és a benne élő állatok jelennek meg.

– Mivel itt kisebb gyermekek vannak, mint az óvodában, ahol korábban festettem, az a lényeg, hogy pár figurát felismerjenek és szép színes legyen – tette hozzá Horváth Roland. A lombos fák tövében vakond túr, róka szaladgál és felhők között gólya repked. Figuráit szabad kézzel rajzolja, akrillal és temperával festi ki.

– Ha csak nem kapok már megrendelést, a napokban kész leszek vele – mondta. – Ötleteim kifogyhatatlanok, tervben van a lépcsőház díszítése az óvodában, ami még egyeztetés alatt van a vezetőóvónővel.

A közmunkásként dolgozó kaposszerdahelyi férfi azt mondja: szabadidejében szívesen díszíti, pingálja a falakat. – Nagyon szeretem az alkotás folyamatát, de a legnagyobb öröm, mikor csillogó szemű gyerekek tetszését elnyerem a motívumokkal, figurákkal – mesélte mosolyogva az 58 éves Horváth Roland.

– Hatodik éve működik a Biztos Kezdet Gyermekház Kaposszerdahelyen – mondta el Prépost László polgármester. Csököly és Kadarkút mellett itt is pályázati forrásból segítik a leghátrányosabb helyzetben élő családokat.
– Jogi, pénzügyi tanácsokkal látjuk el őket, a bölcsőde korú gyermekekkel hetente több alkalommal gyógytornász és gyógypedagógus foglalkozik – tette hozzá Prépost László. Megjegyezte: tizenöt évet írtak alá, hogy működtetik a házat, amely most pályázati forrásból megújulhatott.
– Ablakokat cseréltünk és egy falat helyeztünk át és fejlesztő eszközöket vásároltunk. Az üres fehér falat a művészi vénával rendelkező közmunkás adminisztrátorunk Horváth Roland díszíti ki. Az óvodánkban már szinte minden helyiségben láthatóak színes mesefigurái – mondta el a polgármester.