A pozdorja is veszélyes 2017.02.09.

Kategória: Hírek
A pozdorja is veszélyes
2017.02.09, Csütörtök
Hazánkban évente több mint tízezren halnak meg idő előtt a légszennyezettség következtében - derült ki az Európai Bizottság környezetvédelmi országjelentéséből. Magyarországon a légszennyezésből eredő egészségügyi költségek pedig meghaladják az évi 5 milliárd eurót. Ennek fő okozói azok a háztartások, ahol a műanyag és a gumi hulladékot is a kályhákban tüzelik el. Éppen ezért folyamatosan szigorodnak a lakossági fűtési rendszerekre vonatkozó műszaki követelmények.
 

Horváth István Kaposszerdahely:
Ezeket 3-4 éve vágtuk, és akkor félretettem, hogy lesz belőle oszlop, de aztán végül is nem használtam fel. Ezt meg most vettem, juharfa, ez ilyen fél nedves, de tökéletesen jól ég.

Többféle fa sorakozik Horváth István pincéjében. A kaposszerdahelyi férfi mint mondja: csak ezzel gyújt be a kazánba, szemetet több okból sem dob a tűzre.

Horváth István:
Károsítja a környezetet, meg nekünk sem jó szagolni, amit a kémény kibocsát, ami műanyagból származik.

Még ma is sokan vannak azonban, akik a háztartási szemetet, például a műanyag palackokat, nejlont vagy akár a ruhadarabokat is a kályhában égetik el, nagy kárt okozva ezzel a környezetben. Sokan nem tudják, hogy a lakkozott parketta és a pozdorjadarabok elégetése során is rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe, amelyek egy-egy ködös, párás napon ott lebegnek egész nap a ház körül, és azokat is mérgezik, akik nem törődnek azzal, hogy mivel fűtenek.

A lakossági fűtés mintegy 70 százalékban járul hozzá hazánkban a káros szén-monoxid kibocsátáshoz. A folyamatnak pedig itt még nincsen vége, hiszen a levegőszennyezés az egészségre is veszélyes. Ez az egyik ok, amiért Szabó Bertalanné is odafigyel arra, hogy mit éget el.

Szabó Bertalanné Kaposszerdahely:
A műanyagot, vagy bármilyen veszélyes anyagokat nem dobálunk rá, csak fával fűtünk, mivel elég drága volt a kandalló is, vigyáznunk kell rá, hogy sokáig kihúzzuk vele.

A levegőszennyezés visszaszorítása érdekében folyamatosan szigorodnak a következő években a lakossági fűtési rendszerekre vonatkozó műszaki követelmények is. Ezzel a hatóságok az energiafelhasználás hatékonyságának növelése mellett a levegőszennyezés csökkenését is el akarják érni - olvasható a Magyar Energiahatékonysági Intézet tanulmányában.

László József:
Műanyagot, azt a kukába gyűjtjük. Ott az a kék kuka, abba gyűjtjük bele, és azt minden szerdán, minden héten elviszik.

Környezettudatosan fűtenek ebben a szennai házban is, a műanyagnak szigorúan a kukában a helye.

László József:
Csak kimondottan tűzifával tüzelünk, szemetet vagy ilyesmit nem rakunk a tűzre.

Miért gondolják úgy, hogy azt nem lehet rátenni? 
A kályha miatt is, meg a kémény miatt sem lehet, mert kigyulladhat, meg káros rá.

Szalai Gabriella a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: az egészségesebb lakókörnyezet megteremtése jelentős nemzetgazdasági előnyökkel is jár, mivel ennek nyomán javul a lakosság egészségi állapota és csökkenthetők az egészségügyi kiadások.

(Somogy TV, Híradó)